SLJ 7, 5. teden

1. ura

Pripovedovalno besedilo je bila tema, s katero smo se ukvarjali prejšnji teden. Teden se je začel super, saj smo imeli podaljšan vikend. 😊 Da malce razgibamo še smejalne mišice, vam pošiljamo karikaturo, ki se navezuje na aktualno problematiko (in še na pripovedovalno besedilo). Upamo, da vas bo nasmejala in mogoče spodbudila k ustvarjanju lastnega izdelka.

Karikatura

 

Danes bomo začeli z obravnavo stalnih besednih zvez. Verjetno ste že kdaj slišali: »Ne rini z glavo skozi zid.« ipd. Verjetno ste že sami ugotovili, da jih ne smemo razumeti dobesedno.

V priponki imate snov današnje ure (1. del). Natančno preberite vse prosojnice, v zvezek pa si prepišite samo 4. in 5., nato pa se preizkusite v nalogah v DZ od strani 54 do 59.

Stalne besedne zveze 1 Stalne besedne zveze 1

 


2. ura

Nadaljujemo s stalnimi besednimi zvezami. V priponki imate snov današnje ure (2. del). V zvezek si prepišite drugo alinejo na 3. prosojnici in celotno prosojnico št. 6. Do sedaj smo spoznali kar nekaj priročnikov, slovarjev; danes je na vrsti frazeološki slovar. Povezavo in način iskanja v slovarju najdete v priponki. Želimo vam obilo zabave ob iskanju frazemov. Marsikaterega pa najbrž znate razložiti brez uporabe slovarja in ga tudi uporabljate v vsakodnevni komunikaciji.

Pri ustvarjanju domače naloge pa obilo užitkov in domišljije brez meja! 😊

Stalne besedne zveze 2 Stalne besedne zveze 2

 


3. ura

Pozdravljeni sedmošolci!

Tokratno uro bomo združili s predmetom zgodovina.

Pri slovenščini si se v preteklih urah naučil, kako opisati življenje skupine ljudi. To boš danes pokazal na primeru poglavja Kakšno je bilo življenje v rimskem imperiju.

V učbeniku za zgodovino na strani 83, 84 si preberi poglavje Kakšno je bilo življenje v rimskem imperiju, pozoren bodi tudi na slikovno gradivo. Nato si oglej še dva posnetka. Prvi prikazuje življenje najstnikov:

https://www.youtube.com/watch?v=juWYhMoDTN0

V drugem posnetku boš več izvedel o življenju rimskih vojakov:

https://www.youtube.com/watch?v=P5e7cl19Ha0&list=PLJicmE8fK0EgNHRx17zPyeT6Ou-0wGV9U&index=5

Najprej povzemi vsebino opisa življenja skupine ljudi z miselnim vzorcem (pomagaš si lahko z DZ za slovenščino na str. 21), nato pa na podlagi izdelanega miselnega vzorca napiši besedilo, v katerem boš uporabljal ustrezne glagole in predstavil tipične značilnosti takratnega življenja.

Naj ti spodnja vprašanja pomagajo pri oblikovanju in sestavi besedila (uporabi vsaj 4):

Katera so bila tipična živila v prehrani Rimljanov?
Kje so živeli? Kakšno je bilo tipično rimsko bivališče?
Kako je potekalo šolanje (kaj so jih naučili v šoli, kaj doma)?
Kakšen je bil položaj žensk, moških in otrok? Katere pravice so imeli?
Kakšen je bil položaj sužnjev v rimskem imperiju?
So praznovali kakšen praznik?
Kako so preživljali prosti čas oz. kako so se zabavali?

V zvezek za zgodovino napiši naslov ŽIVLJENJE V RIMSKEM IMPERIJU in odgovore na zgornja vprašanja narediš v obliki miselnega vzorca.

Na podlagi miselnega vzorca, z upoštevanjem vseh značilnosti preteklih ur pri slovenščini, (opis življenja skupine ljudi) izdelaj besedilo z naslovom Kako so živeli v rimskem imperiju. Besedilo posreduj samo učitelju za slovenščino.

Učitelji slovenščine in Marija Majnik

 


4. ura

Naneslo je, da 7. b ta teden zaradi praznika ura ni odpadla. Utrjevali bomo stalne besedne zveze. Reševali boste delovni list. Naloge prepišite v zvezek za jezikovni pouk.

Stalne besedne zveze DL

 

Preveri svoje rešitve.

Stalne besedne zveze DL - rešitve

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja