SLJ 9, 4. teden

Učenke in učenci,

v četrtem tednu dela na domu bomo prešli na obravnavanje književnosti. Nazadnje smo obravnavali sodobno slovensko književnost (Gregor Strniša: Orion, Feri Lainšček: Bara Bara, Boris A. Novak: Narcis in Eho), še prej pa obdobje romantike (France Prešeren). Nadaljevali bomo z obdobjem realizma. Za začetek pa bo na vrsti pesem Frana Levstika Dve otvi.

1. ura

Na strani 96 v berilu Skrivno življenje besed preberi pesem Dve Otvi. V zvezek za književnost napiši naslov Fran Levstik: Dve otvi. Zatem zapiši odgovore na vprašanja z delovnega lista, ki je v prilogi.

Fran Levstik: Dve otvi

 


2. ura

V zvezek za književnost prepiši povzetek o pesmi in podatke o Franu Levstiku.

Dve otvi - povzetek

 


3. ura

V zvezek za književnost prepiši besedilo o realizmu (v priponki).

Realizem

 

Zatem na Wikiviru odpri besedilo Šarevčeva sliva. Spodaj je povezava do Wikivira, naslov besedila vpiši v iskalnik na strani zgoraj desno.

https://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran

V zgornjem delu strani med podatki o delu poišči rubriko »Izvozi v formatu« in izberi pdf format, ki besedilo odpre v prijaznejši obliki za branje.

Besedila ne tiskaj temveč si ga shrani na računalnik. Besedilo preberi na glas.

 


4. ura

Preberi besedilo Šarevčeva sliva, ki ga imaš že shranjenega. Po branju boš odgovarjal/-a na vprašanja, ki so na delovnem listu. V zvezek za književnost napiši naslov: Ivan Tavčar: Šarevčeva sliva. Z delovnega lista prepiši vprašanja in nanje odgovarjaj v celotnih povedih. 

Šarevčeva sliva

 

Opravljeno nalogo pošlji učitelju na e-naslov. Časa imaš do 14. aprila.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja